Zadržané cigarety

22.01.2010 Prešov

Dňa 20.01.2010 vykonávali colníci Colného úradu Prešov vo svojom pracovnom obvode akciu zameranú na kontrolu tovaru podliehajúceho spotrebným daniam a na vyhľadávanie tovaru, ktorý unikol colnému dohľadu a daňovému dozoru.
Počas tejto akcie boli odhalené 3 prípady porušenia daňových predpisov, pri ktorých colníci zabezpečili spolu 4 600 ks cigariet neoznačených kontrolnou známkou, kde únik na spotrebnej dani predstavuje spolu 374 €. Okrem toho však všetkým trom priestupcom hrozí pokuta vo výške 66,38 € až 33 193,91 €.

Jeden z týchto záchytov bol však veľmi kuriózny. Páchateľ priestupku sa na vlastnej koži presvedčil o tom, že podvádzať sa nevypláca, lebo aj ten, čo podvádza, môže byť podvedený. Prešovskí colníci zastavili pri obci Vranov nad Topľou osobné motorové vozidlo značky ŠKODA FABIA, ktorej vodič sa priznal, že preváža 40 kusov kartónov cigariet. Pri kontrole zabezpečeného tovaru však colníci zistili, že v krabici sa síce nachádza 40 kusov kartónov, ale po rozbalení každého kartónu boli v kartóne namiesto 10 kusov spotrebiteľských balení cigariet nájdené len 2 kusy, zvyšok každého kartónu bol vyplnený nastrihaným papierom. Vodič, ktorý podľa vlastných slov kúpil tieto spotrebiteľské balenia cigariet od neznámej osoby ukrajinskej národnosti a ktorý za toto deklarované množstvo cigariet (spolu 8000 ks) aj zaplatil sa tak sám stal obeťou podvodu, nakoľko v skutočnosti kúpil „iba“ 1600 kusov cigariet.

Všetky zabezpečené spotrebiteľské balenia cigariet budú po ich prepadnutí v prospech štátu zlikvidované.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región